sâmbătă, 18 septembrie 2010

Ce caut aici? Care-i rostul meu? (urmare)

Deși am spus că nu mă voi ocupa cu argumentarea afirmației că în universul material nu există infinit trebuie totuși să fac o scurtă incursiune în această idee și să spun că noțiunea de infinit o regăsim atât în ce privește mărimea cât și în ce privește micimea. În ce privește mărimea lucrurile sunt foarte clare: nu există nimic material mai mare decât universul și universul este finit. În ce privește micimea lucrurile sunt la fel de clare deși poate nu la fel de cunoscute. Tendința este să te gândești că poți rupe orice parametru al materiei în două și (cel puțin teoretic) să continui procesul acesta la infinit. În realitate nu este așa! Ne-o confirmă mecanica quantică și fizica quantică. Lungimea poate fi divizată până când atingem lungimea lui Planck (10-33 cm). La fel este și cu timpul și cu masa, iar dacă ne referim la materie, divizând-o ajungem la atomi și la particulele subatomice. Atomul este însă ultima subdiviziune a materiei care îi păstreză particularitățile. Dacă mergem dincolo de atomi, protonii, electronii și neutronii sunt identici între ei și - atenție! - FĂRĂ MASĂ! De aici survin o serie de alte implicații de care nu ne legăm (cel puțin deocamdată).
Toate acestea, însă, ne conduc la o concluzie inevitabilă: universul nostru drag este DIGITAL!
Ba mai mult, din motive pe care am să vi le dau imediat îndrăznesc să afirm că universul nostru drag este o imensă SIMULARE DIGITALĂ! De ce spun asta? Foarte simplu! Presupun că în timp ce citiți acest articol, stați confortabili într-un scaun. Eu vin și vă spun: 'scaunul acesta nu există!' iar voi protestați și îmi replicați: 'fugi de aici! Cum să nu existe? Nu stau eu așa de comod în el?' Ei bine, voi sunteți mai departe de adevăr decât mine de 1015 ori. Cum așa?! Simplu: să luam atomul de hidrogen: un proton în nucleu, un electron pe orbită. Diametrul atomului (adică a orbitei electronului) este de 10-8 cm, iar diametrul nucleului este de 10-13 cm. Asta înseamnă că raportul dintre diametrul orbitei electronului si diametrul nucleului este de 105. Ca să înțelegem mai bine acest raport, dacă nucleul ar fi de mărimea unei mingi de golf (sau de ping pong) electronul s-ar învârti pe un cerc cu raza de peste 1,5 km. Aceasta este doar relația liniară! Noi vorbim însă de volume și asta înseamnă că trebuie să ridicăm raportul la puterea a 3-a ceea ce rezulta că într-un atom de hidrogen este de 1015 ori mai mult spațiu gol decât materie...scaunul în care vă gândiți că stați - credeți-mă - nu există! La fel și banii pe care credeți că îi câștigați, și casa pe care vă gândiți că v-o construiți, și mașina pe care credeți că o conduceți! Haideți acum să revenim la întrebarea noastră: care-i rostul meu? Și haideți să o punem în perspectiva a ceea ce tocmai am discutat! Viața pe care o trăim se aseamănă foarte mult cu o vată pe băț: când o cumpărăm avem impresia că dobândim ceva substanțial și minunat. Însă pe măsură ce o inghițim, realizăm că este doar o biată linguriță de zahăr - total nesatisfăcătoare și care nu face altceva decât să te lase însetat.
Pe curând,
Răzvan

Un comentariu:

  1. www.gradinaeden.wordpress.com promoveaza o invatatura care arata drumul inapoi in binecuvantarea gradinii Eden, drum pe care Hristos prin jertfa Lui l-a facut posibil pentru noi, luand asupra Lui pacatul, boala si blestemul.

    Daca doriti putem face schimb de linkuri pentru blogroll

    RăspundețiȘtergere